FAQ
Τι είναι το άθερμο μέλι;

Το άθερμο μέλι είναι εκείνο που συλλέγεται από την κηρήθρα και παρέχεται στον καταναλωτή  όπως ακριβώς παράγεται, χωρίς να υποστεί καμία επεξεργασία όπως τα περισσότερα ελληνικά μέλια ,σαν το δικό μας. Η θερμική επεξεργασία που υφίστανται τα μέλια καταστρέφει τις περισσότερες θρεπτικές ουσίες που περιέχουν και μειώνεται η διατροφική τους αξία.

Γιατί κρυσταλλώνει το μέλι;

Η κρυστάλλωση είναι μια φυσική ιδιότητα του μελιού που δεν προκαλεί αλλαγή στη θρεπτική και βιολογική αξία του  αλλά μόνο σε εξωτερικά χαρακτηριστικά όπως το χρώμα και η υφή του. Αποτελεί χαρακτηριστικό του αγνού και ανεπεξέργαστου μελιού.

Η κρυστάλλωση του μελιού οφείλεται στην παρουσία μικροσωματιδίων σκόνης, γύρης και κεριού στο μέλι.  Παράγοντες που επιταχύνουν  την διαδικασία της κρυστάλλωσης  είναι η περιεκτικότητα σε γλυκόζη και σε νερό (υγρασία). Όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα σε γλυκόζη και λιγότερο το ποσοστό υγρασίας, τόσο γρηγορότερα κρυσταλλώνει το μέλι.  Κάθε τύπος μελιού έχει διαφορετικό χρόνο κρυστάλλωσης  που κυμαίνεται από 1 έως και πάνω από 24 μήνες.

Πώς να ξεκρυσταλλώσω το μέλι ;

H διαδικασία για να ξεκρυσταλλώσετε το μέλι είναι απλή Το κρυσταλλωμένο μέλι ρευστοποιείται σε ‘μπεν μαρί’, στους 45-50 οC, χωρίς να χάνει κάτι από τη θρεπτική του αξία. Εναλλακτικά, μπορείτε να τοποθετήσετε το βάζο με ανοικτό καπάκι στο φούρνο στους  40 βαθμούς.

Έχει ημερομηνία λήξης το μέλι;

Αν και η νομοθεσία ορίζει πως υποχρεωτικά θα πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα του ενδεικτική ημερομηνία λήξης – συνήθως δυο χρόνια μετά την παραγωγή του –  το μέλι είναι σχεδόν η μοναδική τροφή που δεν έχει ημερομηνία λήξης και μπορεί να διατηρηθεί για εκατοντάδες  χρόνια.  Η συντήρηση του σε κατάλληλες συνθήκες (δροσερό μέρος, χωρίς οσμές, μακριά από φως και έκθεση σε θερμότητα) σε συνδυασμό με την πλούσια αντιβακτηριδιακή και αντιμικροβιακή δράση του που σκοτώνει τους μικροοργανισμούς στο εσωτερικό του καθιστούν το μέλι «αθάνατο».

Πόσες θερμίδες έχει μια κουταλιά μέλι;

Σε μία κουταλιά της σούπας μέλι αντιστοιχούν 60-70 θερμίδες.

Μπορώ να ταΐσω με μέλι το παιδί μου;

Απαγορεύεται η κατανάλωση μελιού για παιδιά κάτω του ενός έτους. Από ενός και πάνω,  τα παιδιά σας μπορούν να το εντάξουν κανονικά στην καθημερινή τους διατροφή. Το μέλι αποτελεί ένα σούπερ τρόφιμο για το παιδί σας λόγω της εξαιρετικά υψηλής θρεπτικής του αξίας σε συνδυασμό με τη φυσική γλυκιά του γεύση  και αποτελεί  ιδανικό γλυκαντικό σε αντικατάσταση της ζάχαρης. Μπορείτε να το εντάξετε στο πρωινό τους  γεύμα και να το χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε υγιεινά επιδόρπια, ώστε να καλύψετε τις ανάγκες του παιδιού σας για κάτι γλυκό, νόστιμο και θρεπτικό.

Γιατί να προτιμήσω το ελληνικό μέλι;

Οι κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδας συμβάλλουν στην ανάπτυξη μιας ποικιλόμορφης χλωρίδας με πολλά διαφορετικά είδη ανθέων και δέντρων, από τα οποία οι μέλισσες παράγουν το μέλι. Επιπλέον, το ξηροθερμικό κλίμα της  χώρας μας παίζει καθοριστικό ρόλο στο χαμηλό  ποσοστό υγρασίας των Ελληνικών μελιών σε σχέση με τα μέλια εισαγωγής. Σημαντικό μπορεί να θεωρηθεί και το γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό της ελληνικής μελισσοκομίας γίνεται νομαδικά,  με μεταφορά των μελισσιών από τόπο σε τόπο, αξιοποιώντας έτσι όλες τις ανθοφορίες. Σε αντίθεση με αρκετές χώρες του εξωτερικού, το ελληνικό μέλι δεν προέρχεται μόνο από μονοανθικές καλλιέργειες. Στην Ελλάδα παράγονται πολλά είδη μελιού, το καθένα ξεχωριστά με τη δική του ταυτότητα, άρωμα και ευεργετικές ιδιότητες.

Η  Ελλάδα αποτελεί μια χώρα με παράδοση στη μελισσοκομία, από οικογένεια σε οικογένεια, με αγάπη και μεράκι, συνδυάζοντας την παράδοση με την ποιότητα. Αγοράζοντας το ελληνικό μέλι, μπορούμε έμπρακτα να στηρίξουμε τους  Έλληνες μελισσοκόμους και τις οικογένειες τους,  καθώς και την προσπάθεια νέων ατόμων για ενασχόληση με τη μελισσοκομία και την παραμονή στον τόπο τους, συνεχίζοντας την παράδοση από γενιά σε γενιά. Η στήριξη μας στο ελληνικό μέλι έχει ευεργετικές συνέπειες στην κοινωνία, στην οικονομία και στο περιβάλλον.

Updating…
  • Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.