Υλικά που θα χρειαστούμε:
Πρόπολη, Αιθυλική Αλκοόλη 95° (ποτοποιίας), Αεροστεγές βάζο, Φίλτρο καφέ, Σύριγγα, Μικρά φιαλίδια και μια ζυγαριά.
Διαδικασία:
Βήμα 1ο
– Συλλέξτε την πρόπολη από την κυψέλη η οποία θα πρέπει να είναι απαλλαγμένη από ξένα σώματα, κερί, χρώματα, ξύλα κ.α.
– Η συλλογή γίνεται είτε ξύνοντας τα διάφορα μέρη της κυψέλης είτε χρησιμοποιώντας ειδικές σήτες (πιο καθαρή).
– Τα πιο μεγάλα κομμάτια τα θρυμματίζουμε σε μικρότερα.
Βήμα 2ο
– Καθαρίστε την πρόπολη απλώνοντάς την σε μια μεγάλη επιφάνεια και με το μάτι απομακρύνετε τα ξένα σώματα.
– Τοποθετήστε την πρόπολη σε ένα δοχείο με κρύο νερό ανακατέψτε και απομακρύνετε ότι ξένη ύλη επιπλέει. Αν χρειαστεί επαναλάβετε την διαδικασία.
– Αφήστε την πρόπολη να στεγνώσει.
Προσοχή στις υψηλές θερμοκρασίες γιατί αν ζεσταθεί πολύ η πρόπολη είναι δύσκολη στην χρήση της γι αυτό και συντηρείτε στην κατάψυξη
Βήμα 3ο
– Υπολογίστε την αναλογία που θα χρησιμοποιήσετε.
– Συνήθως εφαρμόζεται η αναλογία (1:3) δηλαδή ένα μέρος ακατέργαστης πρόπολης προς 3 μέρη Αιθ. Αλκοόλης 95°.
Προσοχή το βάμμα πρόπολης δεν θα πρέπει να υπερβαίνει την περιεκτικότητα του 30%.
Βήμα 4ο
– Αφού τοποθετήσουμε το μίγμα σε βάζο που κλείνει αεροστεγώς, το αφήνουμε σε σκοτεινό μέρος μακριά από υγρασία.
– Την πρώτη εβδομάδα ανακινούμε το μίγμα μία με δύο φορές την ημέρα.
– Αφήνουμε το μίγμα για τουλάχιστον ένα μήνα ώστε να απορροφήσει η αλκοόλη καλύτερα τις ουσίες τις πρόπολης.
Βήμα 5ο
– Ήρθε η ώρα της συλλογής! Με μία σύριγγα τραβάμε το επάνω μέρος του μείγματος με προσοχή να μην ρουφήξουμε τα κατακάθια.
– Τέλος φιλτράρουμε το μίγμα μας σε ένα φίλτρο του καφέ, γεμίζουμε τα μπουκαλάκια και το βάμμα πρόπολης είναι πλέον έτοιμο για χρήση.
Επιπλέον τα κατακάθια μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ως λίπασμα ή να φτιάξουμε αλοιφή.
Το διάλυμα/πρόπολη είναι πολύ χρήσιμο για εξωτερική ή εσωτερική χρήση.
Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση ακόμη.