Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα

Posted on Posted in Μελοσυνταγές

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ
By executive chef
Giannis Linos

ΥΛΙΚΑ
1 Γαλοπούλα (2-3 kg)

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
2 κ.σ. μέλι με κρόκο & αμύγδαλα
¼ φλ. Ελαιόλαδο
300 γρ. χοιρινός κιμάς
300 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλ. Κονιάκ
15 δαμάσκηνα κομμένα στα δύο
15 κάστανα βρασμένα,κομμένα στα τέσσερα
2 μήλα καθαρισμένα καρέ
½ φλ. Καρυδόψιχα
½ κ. γλ. Πορτοκάλι ξύσμα
½ φλ. κουκουνάρι καθαρισμένο

ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ
3 κ.σ. μέλι με τζίντζερ & κουρκουμά
4 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. μουστάρδα
½ κ.γ. θυμάρι
½ κ.γ. ξύσμα πορτοκάλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΒΗΜΑ 1ο
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τον κιμά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 4-5 λεπτά. Προσθέτουμε αλάτι/πιπέρι και σβήνουμε με το κονιάκ. Αφού εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.

ΒΗΜΑ 2ο
Τοποθετούμε αλάτι/πιπέρι πολύ καλά στην κοιλιά της γαλοπούλας και προσθέτουμε την γέμιση μας. Ράβουμε ή δένουμε τη γαλοπούλα με το πόδια και τις φτερούγες κολλημένα πάνω στο σώμα.

ΒΗΜΑ 3ο
Αφού ανακατέψουμε καλά τα υλικά μας από το γλάσο και έχουν γίνει μία παχύρευστη σος , αλείφουμε όλη τη γαλοπούλα με ένα πινέλο και τη τοποθετούμε σε ρηχό ταψί με το στήθος προς τα πάνω. Ψήνουμε για 40’ στους 220°c μέχρι να ροδίσει και έπειτα χαμηλώνουμε στους 160°c και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 3 ώρες. Για να μην αρπάξει, κάθε περίπου μισή ώρα αλείφουμε τη γαλοπούλα με το γλάσο. Αν βλέπουμε ότι αρπάζει σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.