Τι πρέπει να κάνω για να παραμείνει το μέλι μου μέλι;

Posted on Posted in Uncategorized
Αγοράζοντας ένα προϊόν όπως το μέλι, φυσικό ,αγνό και ανεπεξέργαστο (από Έλληνα
παραγωγό που γνωρίζω και όχι εισαγόμενο μείγμα μελιού από την αγαπημένη Αργεντινή η
Βουλγαρία).

Για να μπορέσω να επωφεληθώ τις ευεργετικές του ιδιότητες και να κρατήσω αναλλοίωτη την
γεύση και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του πρέπει να ακολουθήσω τους εξής κανόνες:
Μην φυλάτε το μέλι στο φως του ήλιου. Το φως του ήλιου καταστρέφει πολλά από τα
ένζυμα του μελιού.(βάση αυτής τις γνώσης δημιουργήσαμε την ετικέτα μας οπού
καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του βάζου)
Διατηρείτε καλά κλειστά τα δοχεία που φυλάσσετε το μέλι. Το μέλι απορροφά εύκολα
τις εξωτερικές κακές οσμές, έτσι το άρωμα του μπορεί να καταστραφεί. Αποφεύγω να το βάζω
στο ίδιο ντουλάπι μα τα αρωματικά φυτά .Το μέλι εύκολα επίσης απορροφά το νερό,
ακόμα κι όταν υπάρχουν πολύ μικρές ποσότητες στην ατμόσφαιρα.
Υπερβολικό νερό στο μέλι (πάνω από 20 – 23%), θα επιτρέψει την ανάπτυξη της μαγιάς
με αποτέλεσμα ν’ αρχίσει να ζυμώνεται.
Μη ζεσταίνετε το μέλι πριν τη κατάποση με το να το ανακατεύετε με οποιαδήποτε άλλη
τροφή, υγρή ή στερεά (π.χ. καυτό τσάι, καυτό γάλα κ.τ.λ.). Το ζέσταμα όπως ίσως
ξέρουμε ήδη, καταστρέφει τα περισσότερα ένζυμα του μελιού . Σε περίπτωση
αποκρυστάλλωσης για να το θερμάνω δεν ξεπερνάω τους 40°C.
Δεν το αποθηκεύω σε μεταλλικά η πλαστικά δοχεία ακατάλληλα για τρόφιμα .
Η καλύτερη θερμοκρασία αποθήκευσης είναι περίπου στους 10°C και γενικά σε δροσερό
περιβάλλον.
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΕ ΜΕ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗ.
Με αγάπη για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Αλαμπασύνη Χρηστίνα
Μελισσοκόμος ,Γεωπόνος Α.Π.Θ.