Παστέλι

Posted on Posted in Μελοσυνταγές

Υλικά
500 γρ. μέλι
500 γρ. Σουσάμι
2 ξύλα κανέλας
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Ξύσμα από ένα λεμόνι

Ένα ταψί μεγάλο χωρίς πλαίσιο
2 λαδόκολλες όσο το μέγεθος του ταψιού
Πλάστης
Ένα μπολάκι με λάδι και πινέλο

Εκτέλεση
Βάζουμε το μέλι, τη κανέλα και το ξύσμα σε ένα κατσαρολάκι και το βράζουμε. Μόλις αρχίσει να βράσει χαμηλώνουμε την ένταση στο μισό και αφήνουμε το πολύ 10’.
Σε ένα άλλο τηγάνι περνάμε το σουσάμι μέχρι να πάρει ένα χρυσοκίτρινο χρώμα.
Αφαιρούμε το ξύλο κανέλας από το μέλι και το ενώνουμε με το σουσάμι σε ξεχωριστό μπολ όσο είναι ακόμη ζεστά. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Σε ένα ταψί απλώνουμε τη μία λαδόκολλα και την αλείφουμε με επιπλέον λάδι ώστε να ξεκολλάει μετά το παστέλι. Αδειάζουμε το μείγμα μας και το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.
Για να γίνει ομοιόμορφο το άπλωμα τοποθετούμε μία λαδόκολλα από πάνω (περασμένη και αυτή με λάδι) και ισιώνουμε με έναν πλάστη.
Όσο είναι ακόμη ζεστό το μείγμα χαράζουμε καλά τα κομμάτια μας ώστε να είναι πιο εύκολο το κόψιμο όταν κρυώσει. Αφήνουμε μέχρι να κρυώσει τελείως και ολοκληρώνουμε το κόψιμο των κομματιών.