Γνωρίζεις το πιο σημαντικό προϊόν της μέλισσας;

Posted on Posted in Uncategorized

Η επικονίαση, η γονιμοποίηση δηλαδή του άνθους για να γίνει καρπός, είναι το πολυτιμότερο αγαθό που προσφέρουν οι μέλισσες στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Χωρίς την επικονίαση, η τροφή που καταλήγει στο πιάτο μας θα ήταν πολύ λιγότερη, καθώς το 1/3 των καλλιεργειών βασίζεται σε αυτήν.

Η προσφορά της μέλισσας τόσο στο φυσικό περιβάλλον όσο και στον άνθρωπο δεν περιορίζεται αποκλειστικά στα προϊόντα της. Τα άνθη προσφέρουν νέκταρ και γύρη στις μέλισσες και οι μέλισσες με την σειρά τους εξασφαλίζουν την διαιώνιση των φυτών. Είναι μια αμοιβαία ευεργετική σχέση  που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την διατήρηση της ισορροπίας στα οικοσυστήματα. Η μέλισσα λειτουργεί ως συντονιστής της χλωρίδας, αφού επικονιάζει περισσότερα από 200.000 είδη του φυτικού βασιλείου. Η επικονίαση αποτελεί αναμφίβολα το σημαντικότερο προϊόν αυτού του εντυπωσιακού εντόμου  που καλείται μέλισσα. Η γονιμοποίηση επομένως των φυτών αποτελεί την βασική προσφορά της τόσο στα οικοσυστήματα όσο και στην παγκόσμια γεωργία.

Η ωφέλεια που έχει ο άνθρωπος από αυτήν την δραστηριότητα δεν μπορεί να υπολογισθεί επακριβώς. Αναφέρεται ωστόσο ότι είναι περίπου 150 φορές μεγαλύτερη από την αξία του μελιού και του κεριού που παράγει η μέλισσα. Αναλογιζόμενοι λοιπόν την ανεκτίμητη προσφορά της μέλισσας στην κοινωνία, εμείς, νιώθουμε την ανάγκη, μέσα από την αξιοποίηση της εν γένει δραστηριότητας της, να την υπηρετούμε, να την αγαπάμε και να την σεβόμαστε .Αν η μέλισσα αρχίζει να αφανίζεται  αναλογιστείτε το χάος που θα προκαλέσει στον κύκλο του οικοσυστήματος.

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΕ ΜΕ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗ.

Με αγάπη για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Αλαμπασύνη Χρηστίνα
Μελισσοκόμος ,Γεωπόνος Α.Π.Θ.