Μελομακάρονα

Posted on Posted in Μελοσυνταγές

ΜΕΙΓΜΑ (1 κιλό μείγμα – 25 μελομακάρονα)
70 γρ. Ζάχαρη άχνη 16 γρ. Βούτυρο 140 γρ. Λάδι (ηλιέλαιο) 8 γρ. Σιμιγδάλι 350 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 120 γρ. Χυμό φρέσκο πορτοκάλι Ξύσμα από ένα πορτοκάλι 1 πρέζα Σόδα / γαρύφαλλο / κανέλα / μπέικιν πάουντερ

ΣΙΡΟΠΙ
500 γρ. νερό 500 γρ. ζάχαρη 500 γρ. μέλι

ΓΑΡΝΙΤΟΥΡΑ
Μέλι με μαστίχα & κανέλα 1 κούπα καρύδια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρουν βράση, βράζουμε 3΄. Αφού βράσει το σιρόπι το αφήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία.

ΜΕΙΓΜΑ

Κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη ρίχνοντας σιγά – σιγά το λάδι ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Στη συνέχεια ρίχνουμε τη σόδα στον χυμό πορτοκαλιού ώστε να γίνει η αντίδραση και μετά τα προσθέτουμε στο μείγμα μας. Προσθέτουμε σταδιακά τη κανέλα, τογαρύφαλλο, το ξύσμα, το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε με σύρμα. Αφήνουμε σκεπασμένη τη ζύμη για 15΄. Παίρνουμε κομμάτι ζύμης και πλάθουμε μικρά μελομακάρονα. Με ένα πιρούνι πατάμε ελαφρά την επιφάνεια τους και κάνουμε σχέδια και τρύπες. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για περίπου 25΄ στους 160° c.

ΣΙΡΟΠΙΑΣΜΑ

Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως. Έπειτα τα βουτάμε στο σιρόπι. Αφού τα σιροπιάσουμε, όπως ακόμα είναι ζεστά, τα πασπαλίζουμε με καρύδια και τέλος προσθέτουμε το μέλι με μαστίχα και κανέλα.