Ήξερες ότι οι μέλισσες χορεύουν;

Posted on Posted in Uncategorized

Οι μέλισσες επικοινωνούν μεταξύ τους μ’ έναν πολύ παράξενο τρόπο. Με αυτόν που ονομάζουμε «χορό της μέλισσας». Με πίστα την κηρήθρα και θεατές τις υπόλοιπες  εργάτριες μέλισσες  ξεκινάει η παράσταση τους με σκοπό να δώσει κατεύθυνση και σημεία στις συνάδελφους τις για την συλλογή τροφής ή για τα σημεία που μπορούν  να βρουν την καινούργια τους φωλιά.

Υπάρχουν δύο τύποι χορού:  Ο κυκλικός χορός εξηγεί στις μέλισσες πως πρέπει να ψάξουν σε κοντινή απόσταση ως 100 μέτρων από την κυψέλη για τροφή. Πληροφορίες που παρέχονται με αυτόν τον τρόπο αφορούν την απόσταση, την μυρωδιά τους άνθους, το ποσοστό σακχάρων ή την ποσότητα γύρης ,όχι όμως την τοποθεσία σε σχέση με την θέση του ήλιου η οποία γνωστοποιείται με τον μικτό χορό.  Ο χορός σε οχτάρια η μικτός χορός  σημαίνει ότι πρέπει να πάνε μακρύτερα από 100 μέτρα. Η μέλισσα χαράζει μια σειρά από σημάδια σε σχήμα οχτώ πάνω στην κηρήθρα. Πρώτα χαράζει, με παλμική κίνηση, μια ευθεία κουνώντας την κοιλιά της και μετά διαγράφει από ένα ημικύκλιο σε κάθε πλευρά της ευθείας. Η ευθεία γραμμή δείχνει την κατεύθυνση που πρέπει να πάρουν και ο αριθμός των κύκλων αντιστοιχεί στην απόσταση. Όσο γρηγορότερος είναι ο ρυθμός τόσο πιο κοντά είναι ο στόχος, όσο πιο αργός, τόσο πιο μακριά βρίσκεται η τροφή από την κυψέλη. Η συχνότητα των κυκλικών κινήσεων είναι αντιστρόφως ανάλογη της απόσταση.

Όλες αυτές τις πληροφορίες η μέλισσα τις δίνει μέσα στο σκοτάδι της κυψέλης. Μερικές μέλισσες διατηρούν στενή επαφή μαζί της ,με τις κεραίες τους και αντιγράφουν πιστά τις κινήσεις της. Από τη μυρωδιά που αναδίδει το τρίχωμά της καταλαβαίνουν ποιο είδος λουλουδιού θα επισκεφθούν. Η τέλεια αίσθηση της βαρύτητας και ο συντονισμός όλων των αισθήσεων που απαιτούνται για τον προσδιορισμό της κατεύθυνσης του στόχου-τροφής, δεν παρατηρούνται σε άλλα ζώα.  Άλλη ικανότητα που διαθέτει η μέλισσα είναι ότι το μάτι της μπορεί να αναλύει το φως του ουράνιου θόλου και να προσδιορίζει έτσι τη θέση του ήλιου, ακόμη και όταν είναι κρυμμένος από τα σύννεφα.